Btw tyeruggave 

Eigenaren van zonnepanelen

Hebt u zonnepanelen op uw dak of overweegt u om zonnepanelen aan te gaan schaffen? Dan kunt u waarschijnlijk btw over de kosten terugvragen. Wat u daarvoor moet doen hangt af van uw situatie.

Lees meer op de site van de Belastingdienst.....


Vraag BTW op uw zonnepanelen en kosten van uw nieuwgebouwde privéwoning terug!

Het zonnetje lijkt extra voor u te schijnen als u zonnepanelen laat plaatsen op het dak van uw nieuw gebouwde privéwoning. Volgens rechtspraak heeft u niet alleen recht op teruggaaf van btw op de aanschaf- en installatiekosten van uw zonnepanelen, maar ook op een deel van de btw op de kosten van uw nieuwbouwwoning. Door uw rechten op tijd veilig te stellen, kunt u duizenden euro’s besparen.

Nieuwbouwwoning als bedrijfsvermogen

Uw nieuwgebouwde privéwoning kan voor de btw als bedrijfsvermogen worden aangemerkt, omdat u uw dak deels gebruikt voor btw-belaste activiteiten: de levering van opgewekte energie aan het energienet. U bent daarvoor btw-ondernemer. Tenminste als u zich als btw-ondernemer heeft aangemeld. Het deel van het dak waarop de zonnepanelen zijn geplaatst, wordt voor de btw als zakelijk gebruik gezien. Dat is de reden dat u een (extra) deel op de bouwkosten van uw nieuwe woning kunt terugvragen van de Belastingdienst. De (lagere) rechters hebben dit nu in meerdere rechtszaken beslist. 

Kortere terugverdientijd van zonnepanelen

Wat kunt u aan btw terugkrijgen? Dat is afhankelijk van verschillende factoren en verschillende berekeningsmethoden. Heeft u geïntegreerde zonnepanelen? Verhuurt u een deel van uw (bedrijfs-)woning aan uw vof of maatschap? Wat wel vaststaat, is dat het gaat om duizenden euro’s waardoor de terugverdientijd van uw zonnepanelen - bij succes - aanzienlijk wordt verkort. 

Bezwaar maken tegen een afwijzing

De Belastingdienst zal  hoogstwaarschijnlijk een verzoek om teruggaaf van btw op de nieuwbouwkosten van uw woning afwijzen. Het is dus niet zeker of u meteen al een ‘groot’ bedrag terugkrijgt. Dat is medeafhankelijk van de verdere ontwikkelingen in de rechtspraak hierover. U kunt wel bezwaar maken tegen een (eventuele) afwijzing. Een ding weet u zeker: als u geen bezwaar maakt, dan verspeelt u uw rechten op mogelijk (een extra) hoog btw-teruggaafbedrag. Ook als de lopende procedures in uw voordeel uitvallen. 

De Hoge Raad is nu aan zet. 


Wij kunnen alle administratieve handelingen voor BTW teruggave uit handen nemen! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel ons

Bron: ABAB accountants

 

U bevindt zich hier: Home Nieuws Zonnepanelen en BTW teruggave