Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Btw tyeruggave 

Het Europees Hof heeft recent geoordeeld dat een particulier voor de BTW als ondernemer wordt aangemerkt als hij de opgewekte elektriciteit aan het elektriciteitsnet levert. Tot voor kort ging iedereen in Nederland ervan uit dat deze ' terugleverende' particulieren geen BTW-ondernemers waren.

 

Het Europees Hof is dus tot een andere conclusie gekomen en dat betekent dat u zomaar tot maximaal 21 procent kunt besparen op de aanschafkosten - en 6 procent op de plaatsingskosten - van uw zonnepanelen.
Deze uitspraak is in beginsel bindend voor alle EU-lidstaten om BTW over zonnepanelen terug krijgen.

 

Bent u particulier en heeft u onlangs zonnepanelen laten plaatsen? Dan raden wij u aan om zich spoedig mogelijk bij de Belastingdienst aan te melden als BTW-ondernemer (de Kamer van Koophandel schrijft eigenaren van zonnepanelen niet in als ondernemer). U krijgt dan namelijk mogelijk (deels) de BTW over de aanschaf- en plaatsingskosten van uw zonnepanelen terugkrijgen. Uw voordeel kan daarmee oplopen tot maximaal 21 procent op de aanschafkostren (en 6 procent op de plaatsingskosten) van uw zonnepanelen.

Waarom moet u niet lang wachten met het aanmelden bij de Belastingdienst als BTW-ondernemer?
Uit een besluit van de staatssecretaris blijkt dat u uiterlijk bij de BTW-aangifte over het tijdvak waarin de omzetbelasting aan u in rekening is gebracht - dus wanneer u de factuur heeft ontvangen voor de panelen en de plaatsing ervan - duidelijk moet maken dat u de panelen tot uw BTW-ondernemingsvermogen wilt reken. Doet u dat niet op tijd dan kan de Belastingdienst het standpunt innemen daty u niets tot uw ondernemingsvermogen mag rekenen. U begrijpt dat de uitspraak van het Europees Hof de Nederlandse staat geld gaat kosten. Het zal niemand verbazen dat de wetgever snel met een aanpassing van de wet komt. Inmiddels zijn aan de staatssecretaris van Financiƫn ook al kamervragen gesteld.

Wij kunnen alle administratieve handelingen voor BTW teruggave uit handen nemen! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel ons

Bron: ABAB accountants

 

U bevindt zich hier: Home Nieuws Zonnepanelen en BTW teruggave